تفاوت استرس و اضطراب از دید دکتر میثم شکری ساز

  • به گفته دکتر میثم شکری ساز تفاوت استرس و اضطراب را می توان در وجود Stimulant خلاصه نمود. محرک و یا همان Stimulant مهم ترین عامل در ایجاد تمایز بین استرس و اضطراب می باشد.

    به طور کلی غالب افراد تفاوت خاصی را بین استرس و اضطراب قائل نمی شوند و آنها را به جای یکدیگر استفاده می کنند. در حالی که استرس و اضطراب دارای علائم مشترکی هستند تفاوت ‌های کلیدی نیز با یکدیگر دارند. درک این تفاوت ها اهمیت فوق العاده ای در حوزۀ روانشناسی دارد؛ زیرا این امر به شما کمک می کند تا موثرترین راه را برای مدیریت علائم و بهبود سلامت روان خود بیابید. همچنین به درمان سریع استرس و اضطراب دست یابید.

    در این محتوا قصد داریم به تفاوت استرس و اضطراب در روانشناسی، علائم هر کدام از آنها، علل ایجاد استرس و اضطراب و همچنین نحوۀ مدیریت آنها بپردازیم.

    دکتر میثم شکری ساز مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره مرکز توسعه آموزشهای مجازی پارس

    استرس و یا stress چیست؟

    از دید دکتر میثم شکری ساز استرس پاسخی طبیعی به احساس فشار روانی است و همچنین می تواند پاسخی به تغییرات و یا شرایط مثبت نیز باشد. استرس با واکنش هایی مانند مبارزه و یا فرار همراه می باشد. همچنین stress ممکن است با یک واکنش فیزیکی مانند فشار خون بالا، سفت تر شدن عضلات، عرق کردن و در حالت آماده باش بودن نیز همراه باشد.

    اضطراب و یا anxiety چیست؟

    طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز در تفاوت استرس و اضطراب باید گفت که اضطراب به لحاظ فیزیولوژیکی شباهت های زیادی با استرس دارد. با این حال عملکرد کلی اضطراب در بدن در مقایسه با استرس متفاوت می باشد. اضطراب معمولا توام با احساس تنش، نگرانی و همچنین عدم اطمینان است.

    تفاوت استرس و اضطراب در روانشناسی

    از نگاه دکتر میثم شکری ساز مهم ترین تفاوت اضطراب و استرس در روانشناسی به درونی و بیرونی بودن محرک در این دو حالت بر می گردد.

    به طور کلی، استرس پاسخی است به یک علت بیرونی مانند نزدیک تر شدن به مهلت ارائۀ کار کلاسی و یا مشاجره با یک دوست که پس از حل شدن وضعیت فروکش می کند. از آنجایی که استرس از عوامل خارجی ناشی می شود، مقابله با این عوامل می تواند کمک کننده باشد. اگر استرس مزمن و طولانی مدت را تجربه می کنید، راه های زیادی برای مدیریت و کاهش علائم آن وجود دارد. برخی از انواع درمان سریع استرس و اضطراب عبارتند از انجام ورزش های خاص مانند یوگا، تمرینات تنفسی، خواب کافی و وقت گذاشتن برای برقراری ارتباط با دیگران.

    درمان سریع استرس و اضطراب

    اضطراب را می توان واکنش و یا پاسخ شخص به استرس تعریف نمود. در حقیقت اضطراب با منشا داخلی همراه می باشد. anxiety را می توان به صورت احساس تنش و یا تشویش توام با ترس مداوم به شرایطی تعریف کرد که در حالت عادی و واقعی اثر تهدیدکنندگی ندارند. اضطراب در مقایسه با استرس حتی پس از گذراندن احساس دلهره همچنان ادامه دار خواهد بود. گاهی اضطراب شدید و مزمن می تواند به ابتلا به اختلال اضطراب منجر شود. اختلالات اضطرابی به روش های مختلفی طبقه بندی می شوند:

    • اضطراب فراگیر
    • اختلال هراس
    • فوبیا
    • اضطراب اجتماعی
    • اختلال وسواس فکری-اجباری
    • اختلال استرس تروماتیک (PTSD).

    علائم استرس در مقابل اضطراب

    استرس همان طور که گفته شد یک پاسخ طبیعی به شرایط چالش برانگیز و ناراحت کننده است. تجربۀ ضربان قلب بالا و تند، اختلال در تنفس، تعریق و یا متحمل شدن فشار روانی از مهم ترین علائم استرس هستند. در تفاوت استرس و اضطراب باید گفت که اضطراب نوعی واکنش ثانویه به استرس می باشد. از این رو اضطراب زمانی رخ می دهد که واکنش های مبارزه ای و یا گریز در پی هشدار و یا آلارم کاذب صورت بگیرند. همچنین ممکن است پاسخ به شرایط استرس زا بیش از حد باشد. به عبارت دیگر واکنش افراطی را در پی دارد.

    تفاوت استرس و اضطراب در روانشناسی

    تفاوت استرس و اضطراب و ترس چیست؟

    در درمان سریع استرس و اضطراب باید دانست که تفاوت استرس و اضطراب و ترس چیست؛ زیرا با بررسی این سه مورد می توان عامل اصلی این اختلال ها را شناسایی کرد.

    در حالی که استرس و اضطراب هر دو محصول یک زنجیره از رویدادها هستند و اثرات مشابهی را در بدن ایجاد می کنند، اضطراب دامنه وسیع تری دارد. استرس یک پاسخ فیزیولوژیکی است اما اضطراب ماهیت روانی نیز دارد.

    استرس به دلیل عوامل خارجی ایجاد می شود. همچنین استرس بر اساس عوامل استرس زای بیرونی افزایش و کاهش می یابد. استرس پاسخ فیزیولوژیکی ناشی از مغز و سیستم عصبی را توصیف می کند، در حالی که اضطراب یک پاسخ روانشناختی است که شامل تغییرات در نحوه تفکر، احساس و رفتار فرد نیز می شود.

    ترس را می توان آلارم زیستی به شرایط خطرآفرین دانست. به عبارت دیگر fear یا همان ترس آلارم فطری می باشد. در صورتی که ترس توام با پاسخ طبیعی باشد، هیچگونه خللی را در زندگی تجربه نخواهید کرد. در حالی که ترس خیلی زیاد و غیرقابل کنترل به یک بیماری تبدیل می شود و می تواند اختلالات بزرگی را در زندگی افراد ایجاد کند. این نوع ترس را فوبیا می گویند که نیازمند درمان های تخصصی و سریع است.

    چه چیزی باعث استرس و اضطراب می شود؟

    با بررسی تفاوت استرس و اضطراب در روانشناسی می توان متوجه شد که این دو ممکن است دلایل مشابهی داشته باشند. از آنجایی که فرد در معرض استرس های مکرر قرار می گیرد، در نهایت ممکن است دچار اضطراب یا یک اختلال اضطرابی نیز شود.

    برخی از رایج ترین محرک های استرس عبارتند از:

    • از دست دادن شغل
    • شروع و یا پایان دادن به یک رابطه مهم
    • اسباب کشی و نقل مکان کردن
    • بیماری های در حال ظهور و یا ابتلا به بیماری های مزمن
    • تروما و حوادث آسیب زا

    برخی از رایج ترین محرک های anxiety عبارتند از:

    • برخورد با افراد جدید یا موقعیت های اجتماعی جدید
    • سخنرانی عمومی
    • محرک فوبیا، مانند مار، ارتفاع یا خون
    • فکر قضاوت شدن توسط دیگران
    • حس اینکه چیزها سر جای خود نیستند.
    تفاوت استرس و اضطراب و ترس چیست

    آیا یکی می تواند به دیگری تبدیل شود؟

    استرس می تواند منجر به اضطراب و یا تشدید اضطراب موجود شود، البته این امر در همه افراد صادق نیست. برخی از افرادی که استرس را تجربه می کنند (حتی در سطوح بالا) ممکن است علائم اضطراب را نشان ندهند. اضطراب را می توان به عنوان یک پاسخ به استرس مزمن تر در نظر گرفت که به راحتی فعال می شود اما به راحتی غیرفعال نمی گردد. وقتی مکانیسم مبارزه و یا گریز برای مدت طولانی‌تری فعال باشد، واکنش های پیچیده تری ممکن است رخ دهد.

    چگونه اضطراب و استرس را مدیریت کنیم؟

    همان طور که در بررسی تفاوت استرس و اضطراب متوجه شدید استرس و اضطراب بسیار شبیه هم هستند. از این رو مهارت ها و استراتژی های مقابله ای یکسان نیز در کاهش هر دو مفید خواهند بود. از آنجایی که تجربۀ استرس و اضطراب در افراد مختلف متفاوت است، درمان سریع استرس و اضطراب نیز هر آنها متفاوت می باشد. کسانی که سطح بالایی از استرس و اضطراب را تجربه می کنند باید به دنبال درمان حرفه ای باشند. با این حال برخی از راهبردهای زیر در مدیریت استرس و اضطراب مفید هستند:

    • با ورزش و خواب از بدن خود مراقبت کنید
    • یک تمرین ذهن آگاهی را شروع کنید
    • از تعاملات اجتماعی غافل نشوید
    • اهداف قابل مدیریت تعیین کنید.

    چه زمانی باید به دنبال درمان سریع استرس و اضطراب بود؟

    هر زمان که متوجه شدید که اضطراب آغازگر تداخل منفی در زندگی، شادی و عملکرد تان است، وقت آن می باشد که به دنبال درمان حرفه ای و مدیریت استرس و اضطراب خود  باشید. یک متخصص سلامت روان یا پزشک مراقبت های اولیه می تواند به سرعت وضعیت شما را ارزیابی کرده و بهترین سطح درمان را برای مدیریت این بیماری توصیه کند.

    در بهترین موارد متخصص سعی می کند تا شرایط شما را عادی سازی کند و تغییراتی را در سبک زندگی تان ایجاد نماید. با این حال ممکن است در روند درمان سریع استرس و اضطراب نیاز به درمان و دارو نیز وجود داشته باشد. دریافت کمک زودهنگام بسیار کمک کننده می باشد. در صورتی که با این شرایط مقابله نشود، اضطراب در طول زمان افزایش خواهد یافت و مزمن تر خواهد شد.

    اضطراب و استرس

    درمان سریع استرس و اضطراب

    در حالی که تشخیص رسمی برای استرس مزمن وجود ندارد، بسیاری از افرادی که آن را تجربه می کنند از مشاوره بهره مند می شوند. از آنجایی که استرس مزمن اغلب پاسخی به شرایط دشوار زندگی است، افرادی که اثرات روانی استرس را تجربه می کنند ممکن است اختلال سازگاری نیز داشته باشند.

    میثم شکری ساز یکی از برترین و موفق ترین کارآفرینان جوان کشور

    کسانی که با اختلال اضطراب دست و پنجه نرم می کنند نیز می توانند از مشاوره و گاهی اوقات از دارو نیز بهره مند شوند. ثابت شده است که انواع خاصی از مشاوره ها در درمان اضطراب موثرتر هستند.

    با این اوصاف با دانستن تفاوت استرس و اضطراب می توانید شرایط موجود خود را بهتر تحلیل کنید. علاوه بر این نیز در مدیریت استرس و اضطراب بهینه تر عمل خواهید کرد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    Check Also

    تنظیم ساعت بیولوژیک بدن

    تنظیم ساعت بیولوژیک بدن از نگاه دکتر میثم شکری ساز

    تنظیم ساعت بیولوژیک بدن یکی از مفاهیم کلیدی در زمینه علوم زیستی است که بر روی فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن اثر می ‌گذارد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *