از دید دکتر میثم شکری ساز مدیریت تعارض به معنی تلاش برای کاهش حل مشکلات، کاهش نتایج منفی و افزایش نتایج مثبت است. در مدیریت کردن تعارض تکنیک ها و مهارت های مختلفی استفاده می شوند. درگیری های مختلفی ممکن است در طول زندگی برای افراد پیش بیاید. این درگیری ها را می توان به کمک تکنیک های مدیریت کردن تعارض از بین برد. داشتن این ویژگی هم در زندگی فردی هم در زندگی اجتماعی، می تواند به افراد مختلف کمک کند تا ناسازگاری ها را شناسایی و حل کنند. داشتن این ویژگی برای این که فرد بتواند در مجموعه خود به عنوان یک مدیر موفق عمل کند بسیار کلیدی و مهم می باشد. مدیریت تعارض و مذاکره نه تنها در سازمان بلکه در زندگی خانوادگی نیز می تواند اهمیت بسیار زیادی داشته و سبب بهبود کیفیت زندگی فرد شود.
تعارض در روانشناسی چیست؟
اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که منظور از تعارض در روانشناسی چیست؛ باید گفت منظور از تعارض این است که خواسته های مختلفی همیشه برای انسان وجود دارد و این خواسته ها می توانند سبب ایجاد اختلاف نظر شود. از آن جایی که انتخاب هر مسیر می تواند سبب شود؛ طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز ویژگی های مثبت مسیر دیگر را از دست بدهیم استرسی ممکن است برای ما به وجود بیاید. این حالت روانی که از تضاد بین خواسته های ما نشئت می گیرد؛ تعارض گفته می شود. رسیدن به تعارض در هر جنبه ای از زندگی، می تواند فکر ما را درگیر کرده و تصمیم گیری و انتخاب را برای ما سخت کند. در این صورت به دست آوردن مهارت مدیریت کردن تعارض، می تواند از آشفتگی های ذهنی و روحی برای شما جلوگیری کند. تعارض یک حالت هیجانی منفی بوده و می تواند سبب شود شما احساسات منفی را تجربه کنید.
انواع تعارض
تعارض در روانشناسی، انواع و اقسام مختلفی دارد. به طور کلی برای مدیریت تعارض باید انواع تعارضاتی که ممکن است برای ما پیش بیاید را شناسایی کنیم. یکی از انواع آن، حالتی است که فرد خود را بین دو انتخاب می بیند که برایش دلپذیر بوده اما با یکدیگر مغایرت دارند. در حالت دوم، فرد خود را بین دو هدف و انتخاب می بیند که به یکی گرایش داشته و نسبت به دیگری اجتناب دارد. حالت سوم نیز دو حالت برای فرد پیش می آید که نسبت به هر دو هدف و انتخاب پیش رویش، اجتناب دارد. طبق گفته روانشناس ها اگر تعارضات برطرف نشوند می تواند آثار منفی بر روی سلامت روان داشته باشد. روانشناس ها می گویند؛ بسیاری از الگو های ذهنی در کودکی شکل می گیرند. می توان ریشه بسیاری از تعارض های به وجود آمده را در همان دوران و باور های ساخته شده برای ما دانست.
تعارض در سازمان
از جمله مهارت هایی که افراد مشغول در یک سازمان به خصوص کسانی که مسئولیت سازمانی را بر عهده دارند؛ این است که توانایی مدیریت تعارض را داشته باشند. تعارض در سازمان، از جمله مهم ترین چالش هایی می باشد که می تواند برای یک مجموعه به وجود بیاید. تعارضاتی که در یک سازمان به وجود می آید را می توان به چهار دسته تقسیم کرد.
انواع تعارضات
از دید دکتر میثم شکری ساز یک دسته از تعرضات را می توان تعارضات بین سازمانی دانست. این تعارضات ممکن است بین سازمان های مختلف به دلیل منافع سازمانی رخ می دهد. تعارض بین گروهی، یکی دیگر از تعارضات سازمانی می باشد. هر سازمان از گروه های مختلفی تشکیل شده است. این گروه ها ممکن است به دلایل مختلف با یکدیگر دچار تعارض شده و اختلاف نظر های زیادی با یکدیگر داشته باشند. یکی دیگر از تعارض هایی که ممکن است بین اعضای یک سازمان به وجود بیاید؛ تعارض های درون گروهی می باشد. مدیر سازمان، می تواند تعارضات بین گروهی و همچنین درون گروهی را با مدیریت مناسب تا حدود زیادی برطرف کرده و مانع از به وجود آمدن این تعارض ها به صورت کلی شود. نوع دیگری از تعارضات که در سازمان به وجود می آید؛ تعارض هایی می باشد که در تعاملات شخصی اعضای سازمان دیده می شوند.
تعارضات سازمانی
اثر تعارض بر سازمان
همان طور که گفته شد مدیر سازمان باید توانایی مدیریت تعارض و مذاکره را داشته باشد. شاید تصور شود که همه تعارضات بر روی عملکرد سازمان، اثر منفی می گذارد؛ اما این موضوع به هیچ وجه درست نیست. طبق نظر دکتر میثم شکری ساز همه تعارض ها که برای سازمان به وجود می آید اثرات منفی به دنبال ندارد. طبق گفته کارشناسان، تعارض های های کم یا خیلی زیاد می توانند اثر منفی داشته باشند. اختلاف نظر ها تا حد معمول، می تواند سازنده باشد و سازمان را در رسیدن به اهداف کمک کند.
روش های حل تعارض در سازمان
بر باور دکتر میثم شکری ساز برای این که تعارضات سبب اختلال در روند های کاری نشود؛ رهبر سازمان باید توانایی مدیریت کردن تعارض را داشته باشد. در گام اول، برای مدیریت کردن چالش به وجود آمده باید چالش و تعارض به وجود آمده را به درستی شناسایی کرد. گاهی فقط می توان اقدام به کاهش تعارضات و جلوگیری از آسیب بیشتر این تعارضات کرد. ویژگی ها و مهارت های مختلفی برای حل کردن تعارض نیاز است. از جمله این مهارت ها می توان به خود آگاهی و مهارت های ارتباطی مانند مذاکره اشاره کرد. سبک های مختلفی برای حل کردن تعارض ها تعریف شده است. با شناسایی این سبک ها، می توان از طریق شیوه های مختلفی اقدام به حل کردن تعارضات به وجود آمده کرد.
سبک مدیریت تعارض انطباق
در این سبک از مدیریت کردن تعارض یکی از طرف ها، نیاز ها و خواسته های طرف مقابل را مقدم بر خواسته های خود می داند. این سبک برای موقعیت هایی خوب و مناسب می باشد که فرد موضوع را چندان مهم نمی داند. در موقعیتی که حفظ آرامش در محیط کاری اهمیت بسیار زیادی دارد؛ در آن لحظه بهترین و کوتاه ترین شیوه حل تعارض، استفاده از تکنیک انطباق است. به کمک این روش می توان اختلاف های کوچک و بی اهمیت را برطرف کرده و همچنین فضا را برای بیان نظرات مختلف آماده کرد.
این مطلب ادامه دارد…